Jeugdboeken


Als honden konden bidden
Over vriendschap en keuzes maken
Margriet Cobben
ISBN 9789085605676
Als honden konden bidden

Fragment: “Ik vind het wel zielig voor die Kevin”, zegt Fleur. “Zielig?” Stella kijkt haar met een vies gezicht aan. “Het is vast een stinkjongen. Nee, ik ga daar niet aardig tegen doen, hoor.” “Maar hij kan er toch niks aan doen?” “Mijn vader zegt dat pleegkinderen aso zijn”, roept Anouk. “Net als honden. Als je die slaat, worden ze ook vals.” “Hij pikt vast, dat doen ze allemaal, die aso’s”, zegt Demi. Fleur snapt het niet. Waarom zou een pleegkind anders zijn dan een gewoon kind? Misschien is die jongen wel hartstikke aardig. Maar Anouks vader is directeur. Die zegt niet zomaar iets. Ze twijfelt. Misschien hebben haar vriendinnen wel gelijk. Als je een hond slaat, wordt hij vals. Maar kinderen zijn toch geen honden? Of wel?

Na de dood van zijn moeder gaat Kevin bij zijn vader wonen. Maar elke keer als die te veel drinkt, krijgt Kevin klappen. Uiteindelijk wordt hij door de Raad voor de Kinderbescherming uit huis gehaald en naar een pleeggezin gebracht. Hij vindt het vreselijk en maakt zich erg ongerust over zijn vader. Wie moet er voor hem zorgen? Kevin ziet het al voor zich: zijn vader die te veel drinkt en met een brandende sigaret op de bank in slaap valt. Wie zal hem dan redden? Kevin neemt een besluit: koste wat kost wil hij terug naar huis.

Als Fleurs hartsvriendin verhuist, blijft ze alleen achter. Ze wil bij de populaire meisjes horen en dat lijkt te lukken. Ze is het wel niet altijd met hen eens, maar wat moet ze dan? In haar eentje rondlopen? Het gaat goed tot er een nieuw kind in de klas komt. Haar zogenaamde vriendinnen besluiten Kevin buiten te sluiten en weg te pesten. En Fleur doet mee. Totdat ze Kevin huilend achter het schoolhek ziet zitten...

Boek uit de serie 'Inzicht' en geschreven voor kinderen van groep 7 en 8, dat problemen waarover niet zo vaak gesproken wordt, behandelt. Wanneer word je bijvoorbeeld uit huis geplaatst? Wat gebeurt er vervolgens?

Review van een jeugdzorgwerker: “Het is een goed boek, maar ik baal wel van de manier hoe jeugdzorg neer wordt gezet. Er zitten een aantal feitelijke onjuistheden in, over hoe jeugdzorg werkt. En dat is nog niet eens zo heel erg. Wat me er vooral aan stoort is hoe harteloos de mensen van jeugdzorg worden beschreven. Ik werk bij jeugdzorg en ik heb zoiets nog nooit gedaan of meegemaakt. Het verbaasde mij ook dat de auteur zelf een pleegkind heeft gehad en dit dus van heel dichtbij heeft meegemaakt.


Dan gaan we samen
Ben Slingenberg
ISBN9789026611438
Dan gaan we samen

Lotte krijgt een broer. Geen gewone broer, een pleegbroer. Hij heet Kasper, en heeft al veel meegemaakt. Zijn moeder heeft een drankprobleem en zijn vader heeft hij nooit gezien.
Lotte en haar ouders doen erg hun best om aardig voor hem te zijn, zodat hij zich snel thuis zal voelen. En dat gaat lukken! Kasper wordt goede vrienden met Lotte, en met die rare maar lieve kunstenares Frieda. Zij laat Kasper in haar atelier zelf een beeld van steen maken.
Bij Lotte in de klas is het heel gezellig. Iedereen heeft zin in het schoolkamp - behalve Kasper. Want soms wordt hij ineens heel bang. Dan loopt hij weg, zelfs tijdens het kamp. Het duurt uren voor hij weer gevonden wordt. Kasper mist zijn moeder vreselijk. Maar zal hij ooit weer naar haar terug kunnen? En hoe moet dat dan met Lotte?

Aanbevolen leeftijd vanaf 10 - 12 jaar


Dossier Pleegkinderen
Feiten, meningen en ervaringen
Jaap Tanja, Jos van Hest & Marianne Vlaming, onder redactie van Claudia van der Sluis
ISBN 9789057881664
Dossier Pleegkinderen

Dossier bestaat uit feiten, meningen en ervaringen over een belangrijk onderwerp. Feiten vind je bijvoorbeeld in de rubrieken In naam der wet en Het archief. Over ervaringen en meningen lees je onder andere in Ooggetuige en De deskundige.

Dit Dossier gaat over Pleegkinderen. Wat zijn pleegkinderen en hoe word je een pleegkind? Hoe is het om een pleegkind te zijn en hoe word je pleegouder? Zijn pleegkinderen anders dan 'gewone' kinderen en hoe is het als je nog wel echte ouders hebt, maar zij niet voor je kunnen zorgen. Antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je in dit dossier. Je leest over een meisje dat pleegkind is, over een pleegvader en over een pleegzus. Je vindt ook uitleg van allerlei begrippen rondom pleegkinderen, de geschiedenis van pleegkinderen, een strip en andere interessante verhalen.

Door middel van verhalen, een stripverhaal, een vragen Toptien, feiten en leuke weetjes komt er in korte tijd veel informatie bij de lezer. Samen met de kleurenfoto's en gekleurde tekeningen bevat deze uitgave met een speelse lay-out heel veel uitstekende, aansprekende informatie voor jongeren vanaf ca. 10 jaar.


Je bent mijn moeder niet!
Anja Bout-Monteau
ISBN 9789402904604
 Je bent mijn moeder niet!

Isabel is onrustig. Ze heeft het fijn bij tante Fem en oom Ruud, maar het zijn niet haar echte ouders. Het is waar, Vinchy kon niet voor haar zorgen. Maar ze is wel haar eigen moeder, waar ze een bloedband mee heeft. Er ontstaat een plan in Isabels hoofd. Ze is inmiddels geen klein kind meer, het moet toch mogelijk zijn dat ... Nee, ze gaat niet overleggen, ze gaat het gewoon doen. En wel zo snel mogelijk.
Bij Maura, Jenthe en Liv, haar vriendengroep, kan ze alles kwijt. Ook als ze tot haar verbijstering die engerd weer tegenkomt, die ze op Hoog Catharijne iets zagen jatten toen ze met z'n vieren aan het shoppen waren. Maar wat heb je aan je vriendinnen als je handen op je rug worden gedraaid en je gedwongen wordt mee te gaan ...?

Voor meiden van 13 jaar en ouder